Zimowe przekąski na świetną formę

Ból gardła, ciągłe zmęczenie, kłopoty z trawieniem…Nie pozwól, by takie dolegliwości psuły ci humor zimą. Unikniesz ich lub szybciej dasz sobie z nimi radę, jeśli zadbasz o swój codzienny jadłospis. Poznaj kilka sprawdzonych produktów korzystnych w twojej diecie, których nie może zabraknąć w okresie zimowym.

Pomarańcze i kiwi chronią przed infekcjami

Aby organizm mógł się skutecznie bronić przed infekcjami, potrzebuje dużo witaminy C. możesz mu ją dostarczyć w pożywieniu. Najbogatsze w witaminę C są owoce cytrusowe i egzotyczne (pomarańcze, kiwi), a także warzywa, ja na przykład papryka czy kalafior. Aby przyrządzane warzywa nie traciły witamin i soli mineralnych, gotuj je na parze.

Mleko i miód złagodzą ból gardła

Kubek gorącego mleka i kilka łyżeczek miodu – to sprawdzone lekarstwo na obolałe gardło. Na czym polega jego sekret? Zawarte w mleku aminokwasy łagodzą ból. Jednak najbardziej skutecznie działają razem z cukrem. Idealnym uzupełnieniem mleka jest więc miód, który także łagodzi stan zapalny błon śluzowych.

Kiełki i drożdże wzmocnią organizm

W sezonie zimowym często spada sprawność naszego organizmu – szybciej się męczymy, czujemy się sennie. Możesz temu zapobiec, jedząc pokarmy bogate w witaminy (zwłaszcza z grupy B) i składniki mineralne. Dostarczą ich kiełki (np. fasoli, soi) i drożdże. Kiełki możesz dodawać do kanapek i surówek, a na drożdżach upiec ciasto.

Zupy i napary ziołowe obniżą gorączkę

Przy gorączce najważniejsze jest nawodnienie organizmu. Woda odgrywa bowiem rolę cieplnego regulatora ciała. Dlatego przy podwyższonej temperaturze jedz zupy jarzynowe, pij wodę mineralną i herbatę owocową. Możesz też kilka razy dziennie popijać napary z krwawnika, lipy lub bzu czarnego – zwalczają gorączkę, wywołując zlewne poty.

Zielone warzywa uregulują trawienie

Wraz z wystąpieniem przymrozków zmienia się nasze menu. Owoce i surówki zastępujemy produktami bogatymi w skrobię (np. ryżem, ziemniakami). Przy takiej diecie możemy jednak cierpieć na zaparcia. Jak najczęściej jedz więc zielone warzywa, np. kapustę, fasolkę szparagową. Zawierają one błonnik, który pobudza jelita do pracy.

Czekolada i banany poprawiają nastrój

Zimą często narzekamy na zły nastrój i zniechęcenie. Dlatego nasza dieta powinna w tym czasie obfitować w magnez – pierwiastek o działaniu antystresowym. Duże ilości magnezu znajdziesz w gorzkiej czekoladzie. Jeśli nie przepadasz za słodyczami, jedz regularnie banany lub nasiona roślin strączkowych, np. soczewicę, groch czy fasolę.

Szukasz przykładowej diety, która zapewni optymalne zdrowie podczas okresu jesienno-zimowego? Na portalu https://kuchnia24h.pl/ można znaleźć wiele przydatnych informacji w tym temacie.